måndag 29 mars 2010

ÖTRAF;s styrelse dilemma

Under några veckor har Ösgötatrafiken varit i rejält blåsväder, det har handlat om inställda tåg, loger på idrottsarenor och inte minst avtal för förre VD:n. Allt har granskats av media och även av revisorer. Kritik har framkommit och den skall beaktas, men är det möjligt att göra saker ogjorda eller kan man förändra saker så de blir rätt i framtiden?

Logerna på idrottarenor är en fråga som kom i dager när det tecknades ett avtal med Nya Parken i Norrköping, men ÖTRAF har också en i Cloetta center. Det kan tyckas konstigt, men är det det egentligen, många företag har sådana loger, för att representera. Men däremot kanske man behöver se över rutinerna om alkohol och annat i samband med evenemang.

Inställda tåg är knappast något politiker kan göra så mycket åt, mer än att bevaka frågan och sätta fokus på vad som måste göras. Det men också kan göra är att se till att inte samma problem uppstår vid eventuella nya inköp av tågset och vagnar. Men också att samarbetet med Banverket fungerar, så att inte resenärer drabbas i onödan.

Men den stora frågan kom upp i dager för några veckor sedan och handlar väldigt mycket om det avtal som förra VD:n har haft och hans pensionsvilkor. Väldigt stora summor kan tyckas, men om man ser på hur VD avtal såg ut då så var inte det här något anmärkningsvärt. Det man kan rikta kritik emot är hur avtalet skrevs som jag har förstått det, och inte innehållet i avtalet. Till följd av detta har nu de socialdemokratiska ledamöterna valt att lämna styrelsen vid nästa bolagsstämma. Men är det verkligen så att det bara är ett parti som skall ta ansvar för detta beslut, är det inte så att hela styrelsen är ansvarig. Då borde nog fler tänka över sin roll och om man verkligen kan sitta kvar. Som jag ser det så finns det just nu bara självkritik från ett håll och inte de som idag styr ÖTRAF. Skall det verkligen vara så?

Nu har inte jag kännedom om allt som hänt och vet bara vad som har stått i tidningar och annan media. Men min åsikt är att hela styrelsen borde avgår för att återupprätta förtroendet för ÖTRAF.

Miko

Inga kommentarer: