onsdag 26 augusti 2009

Nedvärderande människosyn

Under gårdagens Kommunfullmäktige skulle kommunalrådet i kommunen besvara en interpellation från Thony Andersson (s). Frågan handlade om var beslutet att det inte skulle vara en verksamhetsövergång när lokalvården i Mantorp skulle handlas upp. För de som inte vet vad en verksamhetsövergång är så innebär det att om man väljer att det skall vara en verksamhetsövergång, så följer allt med över till det nya företaget, lokaler maskiner personal och arbetsledning. Nu valde alltså alliansen med stör av SPI att det inte skulle vara en verksamhetsövergång, vid en övergång så följer också avtal och förmåner för personalen med över till den nya entreprenören. Men frågan gällde egentligen var togs beslutet att det inte skulle vara en verksamhetsövergång.

Svaret från kommunalrådet skrämmer mig verkligen, hon svarar inte direkt på frågan var utan mer svävande att det behövs inte i det här fallet för upphandlingen lever inte upp till kravet att det måste vara en övergång. Hon skriver också att konsekvenserna för personal är obetydlig eller rentav obefintlig. Konsekvenser för personal är obetydlig, tretton personer berörs av skiftet av utförare. sex personer är varslade om uppsägning, fyra har fått besked att deras vikariat inte förlängs och två personer kommer att gå med förtida uttag Obetydlig eller obefintlig, ja för mig är dessa konsekvenser väldigt betydande.

Man hävdar att det inte skulle vara en verksamhetsövergång för man ville ge små företag möjlighet att vara med och bjuda på verksamheten. Okej jag kan ta den diskussionen, och förstå deras sätt att tänka Men det jag aldrig kan ställa upp på är deras syniska sätt att se på kommunens personal. Kommunens personal är ingen handelsvara som man säljer till den som bjuder lägst. En heltidslön för en lokalvårdare i kommunen är ca 18000 och i det nya företaget runt 13000-14000. Ja det är inte konstigt att privata aktörer slår undan kommunal verksamhet. När vi ska tävla på olika villkor Anledningen till att lönerna ligger högre i kommunen är en medveten låg lönesatsning under förra mandatperioden. Den är jag stolt över och tar gärna en fajt om igen. I Sverige ska vi konkurera med kunskap och inte tävla om vem som bjuder de anställda minst.

Slutsatserna under fullmäktige är att alliansen med stöd av SPI för en personal fientlig politik och gör allt för att så mång verksamheter som möjligt skall ut på entreprenad, och enda sättet att konkurera är med låga löner. Det kommer jag aldrig att ställa upp på.

Miko

Inga kommentarer: