måndag 8 december 2008

LSS och vem tar ansvaret

För ett par månader sen kom LSS-kommitens betänkande, om hur den framtida omsorgen och vården bör se ut för personer med funktionsnedsättning. Efter att ha läst lite om det och hört lite på förståsigpåare. Så kan man knappt säga annat än att man är orolig för kommunernas ekonomi men inte minst det kommunala självstyret. Utredningen presenterar en hel del bra förslag inte minst att staten skall ha fullt kostnadsansvar för personlig assistans.
Det är bra för likställigheten i landet och inte minst den godtycklighet som ibland har genomsyrat den bedömning som försäkringskassan gör idag. Man presenterar också en ny insats som heter boende stöd för denna målgrupp också mycket bra, denna insats liknar mycket den traditionella hemtjänsten inom äldreomsorgen, men skiljer sig ändå väldigt mycket utifrån bemötandet utifrån sjukdombild och annat.

Det som däremot inte är lika bra det är hur man kan lägga ett så stort ansvar på kommuner som många av förslagen innebär inte minst ekonomiskt. Många kommuner kryper redan idag på knäna av höga LSS kostnader, som tär på annan verksamhet. Fler och fler kommer också beviljas insatser utifrån LSS. Dessa personer skall naturligtvis ha den hjälp de har rätt till, men vem skall betala?
Jag anser att staten borde ta hela kostnadsansvaret för LSS. Inte minst för rättssäkerheten för målgruppen. Men också för att jämna ut skillnader och risken för övervältring på andra huvudmän. Vi ser redan idag att försäkringskassan har blivit mycket hårdare och mer nitiska när de gör sin bedömning av personlig assistans. Och en stor risk finns att kommunerna får en stor kostnad för dessa, men även att kommunerna idag inte har full kostnadstäckning för assistansen Detta kommer inte att bli bättre med det nya förslagen. Man borde även se över så att olika lagstiftninigar håller ihop och går hand i hand. Idag får inte kommunerna täckning för dubbelbemanning av arbetsmiljö skäl. Väldigt konstigt. Staten borde också ta kostnads ansvaret för målgruppen inte minst för att vara trovärdiga när man talar om en värdig äldreomsorg. För det är hela tiden den biten som får stryka på foten när den andra sväller. Kommunerna orkar inte med att ta ansvaret för bägge.

Miko

Inga kommentarer: