fredag 3 oktober 2008

Trygghetsboende

Som många kanske har hört, så har den sittande majoriteten i omsorg och socialnämnden beslutat att kommunen tillsammans med Bostadsbolaget skall bygga ett Trygghetsboende och seniorboende. Bostadsbolaget kommer att stå för ombyggnationen. Som det ser ut idag. Tankarna är att boendet skall ligga i kvarteret Tumskruven, mitt emot ICA i Mjölby, Försäkringskassan hade sina lokaler i byggnaden.

Tanken med trygghetsboende är att äldre, som inte är av ett stort behov av omvårdnad och andra insatser från kommunen, skall kunna flytta hit. Enda kravet är egentligen att man känner sig otrygg av olika orsaker i det hem man bor i idag, Det kan vara allt ifrån att man är rädd för att ramla eller att man inte har hiss där man bor idag. Lägenheterna skall vara byggda efter alla krav som idag ställs av olika myndigheter, tillgänglighet och trygghet.

Tanken är jättebra och den detaljen stöttar vi i oppositionen helhjärtat, men det vi vänder oss emot är placeringen och sättet som förslag och beslut kom till på.

För det första så har aldrig omsorg och socialnämnden gett förvaltningen i uppdrag att komma med ett färdigt förslag på ett nytt boende. Vi har gett ett uppdrag om att man skall utreda möjligheten till ett boende och att nämnden skall få en definition av de olika formerna av boende som idag finns, allt från Seniorboende till Särskiltboende. I alla fall vi från oppositionen ville ha en form av smörgåsbord att välja på för att de vi är till för skall få det så bra som möjligt.

För det andra så anser jag och mina kamrater i oppositionen att läget är helt fel för den här målgruppen. Detta är människor som kan ha svårt att röra sig obehindrat själva, de kanske bara vill kunna gå ut och sätta sig på en bänk utanför. Vilka möjligheter har man till det där, närmsta grönområde är Gästisparken, men det kan många gånger var alldeles för långt. För jag kan inte tänka mig att man vill sitta och titta på ICA:s parkering, eller på andra sidan Resecentrum med alla tåg som far förbi. Och ja vad det gäller tåg så kan man undra hur man skall få en blund i ögonen på natten med alla tåg som både växlar på stationsområdet eller alla tåg som far förbi. Nu vet jag att det går att ljudisolera både fönster och annat. Men många i den målgruppen kanske sover illa om nätterna och ja allt detta gör inte saken lättare.

För det tredje så tror jag att ombyggnationen kommer att bli väldigt dyr, Jag har själv gått på Komvux i den här byggnaden. Det finns många olika höjdskillnader inne i byggnaden och det kommer att kosta att ljudisolera. Man kommer att behöva bygga flera hissar om inte de boende skall behöva ta sig runt hela huset för att komma till sin lägenhet. Det finns heller inget kök i byggnaden vilket kommer att innebära att man får köra dit mat till de som inte kan laga själva.

För det fjärde så kommer detta med all sannolikhet bli det nya Särskildaboendet i kommunen, det har visat sig genomåren att det blir så. Boken är ett ypperligt exempel på det. De som flyttar dit vill sen inte flytta även om man blir sämre, och fler och fler kommer att behöva särskiltboende i framtiden. Nu när förtitalisterna börjar gå i pension kommer behoven öka.

Våra tankar är istället att man låter Bostadsbolaget bygga där om man vill och ha dessa som Seniorboende. Och att kommunen köper kvarteret Lejonet av Bostadsbolaget, och där bygger ett Trygghetsboende. Varför undrar då många?
Jo För det första så ligger dessa lägenheter i anslutning till Bokens äldreboende, det finns en gång i till Boken. På Boken finns redan kök, matsal, och gemensamhets utrymmen. Man har en uppbyggd och bra dagligverksamhet. Och många aktiviteter som alla äldre får vara med på. Då tänker många att vi ska inte ha för stora enheter, men det är inget som säger att det här skall tillhöra Boken, endast att man kan sammutnyttja lokaler och diverse verksamhet. Det är logiskt och rätt ekonomiskt tänkande.

För det andra så finns det mer mark precis jämte Lejonet och Boken, där finns det möjlighet att bygga till ännu en del om man anser att man skulle behöva.

Och för det tredje så är omgivningen trevlig och väldigt lugn. Nära till en trevlig utomhus vistelse och härliga promenader för de som önskar och orkar.

Det enda man kan uppmana Majoriteten är, TÄNK OM TÄNK RÄTT, GÖR OM GÖR RÄTT.

Inga kommentarer: