torsdag 2 oktober 2008

Althin

Jaha så har då Kristdemokraterna lyckats igen. Idag kom ett förslag från deras ja jag vet egentligen inte om han är deras juridiska talesman. Men advokat är han i alla fall. Ett förslag som går ut på att barn skall kunna dömmas till fängelse, vid grova brott eller annat straff vid lindriga brott. Är detta så smart undrar man då? Näe inte direkt om man tar sig en rejäl funderare. Visst det är klart att många barn och ungdomar står för ganska många både vålds och andra brott. Men tänker man till ordentligt , så får i alla fall jag en tanke. Vad händer med dessa barn om de hamnar i fängelse. Ja jag tror inte annat än att de flesta kommer att hamna i än grövre brottslighet, med alla kontakter de skaffar sig under sin tid.

Det är också så att det visat sig genom åren att det är alltid bättre att behandla och stötta ungdomar på hemmaplan, gänget finns fortsatt runt personen och nätverket runt finns också kvar och kan var med och stötta och motverka fortsatt kriminalitet. Eller annan form av avvikande beteende.

Jag tycker annars att BO (barnombudsmannen) Lena Nyberg har en ganska sund och nykter inställning till Althins förslag. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3446736.ab Barn behöver hjälp att ta sig ur sin kriminalitet in hjälpas in till en grövre. De skall ta sitt ansvar så klart men inte på det sättet.

Sen kan man också fråga sig var finns föräldrarna till dessa barn. Anser dessa föräldrar att de inte har något som helst ansvar för vad deras barn gör, jag anser att de har det. Därför är det viktigt att man även stöttar familjen och närstående, detta tillsammans med att socialtjänsten kopplas in tidigt är den bästa lösningen. Då får vi lugn i samhället Man kan inte vifta bort frågorna som politiker heller. Politiker och kommunen har ett stort ansvar via Kombrå, och där måste ordföranden gå i bräschen, och verkligen visa att vi tolererar inte oroligheter och liknade i vår kommun. Inte vifta bort frågan med att det inte finns nån politik i detta. Jag anser att det i högst grad är politik i dessa frågor. Förekomma är alltid bättre än att överaskas.

Det är dags för sittande majoriteter att ta ansvar för alla politiska frågor och inte bara komma med poppulistiska utspel.

Inga kommentarer: