tisdag 30 september 2008

Sämre tider

I dessa dagar så tänker man mycket på hur samhället hade sett ut om marknaden hade varit mer styrd. Med marknaden menar jag då kapitalisterna på börsen i olika länder med ett otroligt girigt beteende. Bankerna och finnansinstitut står på kö för att få hjälp att klara sig fast att de har profeterat på skattebetalarna i alla år, så ska vi betala deras otroliga girighet. Med styrd menar jag då att finnans inspektion eller något liknande skulle granska hårdare, eller varför inte en hårdare lagstiftning där spekulation hårdare reglerades. Idag verkar det vara alldeles för enkelt att förbruka våra pengarna Eller varför inte en tröghet i systemet så att snabba klipp inte blir lika eftertraktat. Men det e klart det handlar ju inte om vanliga skattebetalare detta.

Jag minns med förskräckelse när alliansen styrde förra gången, räntor på 500% och en inflation på väg uppåt. Och inte minst den usla framtidstro som rådde. Nativiteten minskade och ingen vågade investera. Efter det så tillträdde en ny regering med en politik för skattebetalarna, räntorna sjönk, folk vågade satsa, nativiteten ökade igen. Inflationen sjönk till den lägsta på många herrans år, om inte till den lägsta nånsin. Folk fick framtidstro igen och investeringarna ökade, och inte minst fler och fler fick arbete.

Sen för två år sen så fick vi återigen en ny regering, och ja vad händer nu? Inflationen stiger och med den räntorna. Skattebetalarna tappar framtidstron igen och med den så kommer nog nativiteten också att sjunka igen. Fler och fler blir varslade om uppsägning, alltså färre och färre är i arbete. När färre är i arbete så innebär det ökade utgifter för alla skattebetalare, och för alla som är med i våra försäkringssystem. Vilket i förlängningen leder till sämre finnanser.

Ja inte vet jag om det bara är så att Borgliga regeringar har otur eller om det helt enkelt är så att de för en så usel politik så hela världen påverkas och dras med i förfallet. Det tål i alla fall att tänkas på.

Inga kommentarer: