måndag 22 september 2008

Nya neddragningar

Jaha då var dagens nämnd avslutad, med en del kontiga beslut som följd. Vi har nu i nämnden diskuterat budget sen i maj månad. Och ifrån vår sida har vi hela tiden varit tydliga med vilka förslag som vi kan stödja eller inte. Att nämnden måste spara det är vi alla överens om för kommunen får mindre pengar på grund av den politik som förs på regeringsnivå. Försörjningsstödet ökar och vissa förstår inte varför. Ja för mig är det ganska enkelt. Gör man så stora förändringar i tranföreringssystemen som det så vackert heter (det är det vi vanliga kallar för sjukförsäkring och A-kassa), så får det konsekvenser för kommunen. Om vissa inte längre får sjukpenning för att Försäkringskassan tycker att de är för friska för att få sjukpenning och Arbetsförmedlingen anser att de är för sjuka för att få A-kassa ja då återstår bara Försörjningstöd hos kommunen. För vår kommun kan detta innebära att vi måste spara på annan verksamhet. Eller ja det får de konsekvenserna, tillsammans med att regeringens skattesänkningar, att färre får nya jobb och att fler blir arbeteslösa vilket leder till mindre skatteintäkter så måste vi spara.

Vad vill då majoriteten spara på jo man ska privatisera eller ja entreprenadisera som det heter. I maj månad fanns det flera förslag, man ville handla upp all mathantering inom omsorgen. Man ville handla upp bostadsvården i egetboende, alltså hos äldre som fortfarande bor kvar i sitt eget hem. De ville också handla upp all personlig assistans som kommunen är utförare för. och till sist så ville man entreprenadisera en enhet inom handikapp området. Det vi med facit i hand kan säga är av detta blev intet. Orsakerna är flera men vi stod aldrig bakom nått enda av dessa förslag. Vilket jag idag är glad för. Men det fanns också fler förslag och på de flesta områden är vi överens. Vår grupp la förslaget att vi skulle spara in en tjänst som blev vakant förra vecka och inte återtillsätta den. Majoriteten gick emot för två veckor sedan. Idag la man förslaget att nämnd och förvaltningsledning, skall spara ca 300 000, vilket i praktiken är samma förslag som vi då hade. Fast det vill man nog inte kännas vid. Vi förselog istället att de enheter som idag inte bär sin ekonomi skulle få spara dessa pengar över hela förvaltningen. Men visst det är väl så att majoriteten kan inte ställa sig bakom något som kommer ifrån oppositionen utan hela tiden måste få voteringar emot sig.

Ja beslutet blev väl som ni förstår att majoriteten vann med 5-4 än en gång, men det de inte förstår är att detta blir ingen politik som håller över tid, det är just det som dom vi är till för behöver.

Inga kommentarer: