torsdag 25 september 2008

Entreprenader och Intraprenader

Idag har jag funderat mycket över vart vår välfärd ska ta vägen, skall allt bli privat drivet eller finns det nån möjlighet att offentligt driven vård och omsorgkan vara framtidsmodellen. Personligen anser jag att den offentligt drivna vården borde vara den mest effektiva och mest humana vårdformen, oavsett om det gäller sjukvård, äldrevård eller handikapp omsorg. Tyvärr har vi genom åren sett att inom offentlig vård har inte ändamålet varit det viktiga, vem är vi till för och varför. Personal har fått fokusera på saker som är ointressanta för våra kunder, och informella ledares åsikter har varit de som har gällt. Detta beror på tror jag att i vissa fall har ledarskapet varit väldigt otydligt men också att man inte har tagit sitt ledarskap på allvar.

Inom vissa led ropar man därför på att marknaden borde få mer att säga till om. Fler äldreboenden eller olika verksamhetsområden skall ut på entreprenad, man skall införa valfrihetssystem, kundval eller så låter man markanden ta över helt och och politikerna resignerar helt. Inom Alliansen talar man om att kooperativ eller lokala krafter skall få vara med och driva verksamheterna. Men ser man över landet hur det ser ut så ser man en helt annan trend. Det är bara de stora drakarna som har kraft och ork att genomföra de upphandlingar som behövs enligt Lagen om offentlig upphandling. Det är ett enormt arbete som skall göras för att man överhuvudtaget skall få vara med och bedömmas. De små som det skulle vara roligt att få prova kanske de har ingen möjlighet alls att ens försöka.

En sak till som man kan undra över är hur det egentligen skall kunna vara möjligt att marknaden med vinstkrav och annat skall kunna vara billigare än kommunalt driven vård och omsorg. Man kan också undra hur vi medborgare skall kunna påverka vård och omsorg om för mycket entreprenadiseras. Risken för ett omvänt monopol är stort som gör att vi sitter i knät på marknaden, och våra skattepengar rullar iväg till redan välbeställda plånböcker på börsen.

Min lösning heter Intraprenader, det är inte salig görande i sig. Men det finns inga vinstkrav mer än att enheten skall bära sig utifrån tilldelade medel. Man får behålla hela eller delar av eventuella över eller underskott. Och personal och brukare kan verkligen få ett riktigt inflytande över sin vardag och sina behov. Intraprenaden är kommunalt driven vilket innebär att skattebetalarna bara betalar för det som man måste inga vinster till börsens plånböcker. Men det bästa är ändå att enhetschef och personal får ett reellt inflytande tillsammans med kunder och anhöriga. Naturligtvis allt beroende på hur man skriver avtalet.

Finns det då inga problem med denna driftsform. Jo det gör det säkert men de är inte så stora så att det skulle motverka att prova formen. Jag tror att personal skulle gå till arbetet med en känsla som gör att man gör ett bättre arbete, då har jag inte sagt att man inte gör ett bra arbete idag. Tvärtom så gör de ett enorm arbete som är både tung och psykiskt påfrestande. Men med en reell möjlighet att påverka sin vardag, så tror jag i alla fall att man känner en annan form av arbetsglädje och engagemang för det man gör.

Inga kommentarer: