söndag 28 september 2008

Kommunens budget

Jag har tagit mig lite tid i helgen att fundera på kommunens budget. Och det dyker upp en hel del frågor som alla borde fundera över.

Fler skolplatser vill alliansen skapa på Blåklintsskolan, när vi på en annan skola måste göra om platser till förskoleplatser. Dessa skolor ligger inte mer än knappt femhundra meter från varandra. Man vill också bygga en ny idrottshall på samma skola, när det finns överflöd av hallar i orten Mjölby. Överflöd var kanske att ta i men inte långt bort. Jag kan förstå tänket att en idrottshall skall vara nära skolan, men det innebär inte att vi behöver ha en på varje skola i kommunen.

Inför valet för två år sedan så kritiserades mitt parti av dåvarande opposition att vi slarvade allt för mycket med skattebetalarnas pengar via för stora investeringar. Men de investeringar som gjordes var alla uteslutande för att vi ville satsa för att kommunen skulle få en positiv utveckling. Många kommuner hade en negativ befolkningsutveckling, vi ville inte vara med där utan ville vara en av vinnarna. Vi satsade mycket på investeringar som det stora flertalet skulle kunna ha nytta av. Resecentrum, badhuset och många fler investeringar. Dessa var alla av strategiskt värde för kommunen, för en positiv utveckling. Men att kasta bort skattepengar på obehövliga skol och idrottslokaler det gjordes aldrig.

Det den sittande majoriteten har också att tänka på, som kommer att dra iväg med en del miljoner, är stora infrastrukturs investeringar från nationell nivå, där kommunen har kostnader som man inte kan smita ifrån. Pendeltågsstation i Skänninge, investeringar utmed nya riksväg 32/50. Dessa kommer att kosta och då måste man se över andra investeringar som är onödiga. Sen finns alltid ett behov att renovera befintliga anläggningar i kommunen. Personligen tror jag att det är av stor vikt att dessa görs ganska snart för att de inte skall bli än mer kostsamma för kommunen. det finns också ett stort orosmoln över arbetsmiljöverkets krav på äldreboendena i kommunen där man inte vet var kostnaden slutar.

Ja många tankar och frågor väcks när man tänker, och man kan ju bara vädja till majoriteten att tänka till innan man tar sitt beslut. För några år sen stod nämligen några olyckskorpar och gnällde över att kommunen hade för stora lån. Ja om majoriteten går vidare med vad man tänkt så kommer de att bli väldigt mycket högre än de var under hela förra mandatperioden. Detta tillsammans med att skatte intäkterna viker för att färre och färre får jobb och att fler och fler kanske kommer att behöva försörjningsstöd, gör att man blir rejält orolig för den oansvarsfulla politik som förs, både på kommunal och inte minst på nationell nivå.

Inga kommentarer: