måndag 26 januari 2009

Nämnd

Idag har vi årets första omsorg och socialnämnd, det skall bli intressant Många frågor finns och många olika osäkerhetfaktorer som påverkar vår verksamhet väldigt mycket. Hur skall majoriteten lösa underskottet i ekonomin, hur skall man komma tillrätta med snedvridningen av de ekonomiska medlen vi har, idag tar HCP omsorgen en allt större del av ekonomin och andra verksamheter får spara. Och inte minst hur skall man göra för att minska kostnaderna för försörjninigsstöd i kommunen , de tenderar att rusa iväg, ökade med drygt tre miljoner förra året, och med den politik som förs på regeringsnivå så kommer de att öka ännu mer.

Lösningarna är inte enkla på dessa frågor, men om man vågar finns mycket att göra som skulle ge en bra och hållbar framtid för nämndens verksamheter. Vad det gäller försörjningsstödet så ser vi nu att de så kallade PLUS jobben som vi införde förra mandatperioden var en riktigt bra insats för att motverka arbetslöshet. Många som började som plusjobbare fick ett riktigt jobb där man testade, och dessa personer hade stått utanför arbetsmarknaden länge. Man måste också våga ta beslut om nya riktlinjer inom HCP omsorgen, inte bara sitta och tycka synd om utan våga sätta ner foten och säga att nu är det den här nivån vi erbjuder, och den nivån är bra och räcker mycket väl till för att man skall leva ett gott liv. Idag ser vi att vi får betala mer och mer kostnader som vi egentligen inte skall ha.

Det finns mycket mer att göra men jag stannar här nu så får vi se om jag har nått att meddela ikväll när nämnden är slut.

Miko

Inga kommentarer: