söndag 18 januari 2009

Budget.

I omsorgs och socialnämnden är vi inne i en ganska hektisk period, detaljbudget skall göras, nya priser och avgifter skall beslutas om, och inte minst så skall vi ta fram ett remiss svar på LSS-kommitens betänkande. Stora frågor som kräver eftertanke och kunskap om vad det leder till om man inget gör eller gör fel saker.

Vad det gäller budget ja så kan man väl sammanfatta det med ett ord KAOS, nämnden har ett stort underskott från föregående år att jobba med plus att vi kommer att få nya besparingskrav under året. Det är i alla fall jag ganska övertygad om, skatteintäkterna viker och ja finnans oron och annat gör ju inte saken bättre. Plus att då majoriteten hela tiden lägger nya utgifter till nämnden ekonomi som inte är finansierade Det gör att jag tror att vi går ett väldigt mörkt och jobbigt år tillmötes. Naturligtvis är inte allt nattsvart, det finns mycket som om man gör rätt kan bli väldigt bra, men då måste politiken visa vägen och inte bara lägga sig platt för verksamheten. I detalj budgeten så finns många detaljer inte minst föreningsbidragen till olika organisationer inom den sociala sektorn som Länkarna och RIA, det som oroar här är att majoriteten kräver väldigt mycket av vissa och inget av andra, Länkarnas bidrag minskas år från år, och RIA:s höjs. Visst ökar RIA sin verksamhet men det kan inte vara meningen att kommunen skall betala hela den ökningen. Ria har många andra finansiärer som gott kan skjuta till pengar de också. I fallet Länkarna så blir jag väldigt orolig, om nerdragningen av pengar fortsätter som den gjort de senaste två åren så har vi snart inget ställe dit missbrukare eller även andra kan gå, där det inte dricks eller folk är onyktra. Länkarna är det enda stället där det är totalt förbud mot alkohol, Det måste vi slå vakt om och se till att de verkligen har möjligheten att bedriva en verksamhet värd namnet.

Vad det gäller LSS kommittén så har jag skrivit om det tidigare, men det är viktigt att vi ger ett svar som verkligen belyser vilka risker det finns för kommunerna om det här förslaget blir verklighet.

Miko

Inga kommentarer: