måndag 25 maj 2009

Brukarna blir lidande

På dagens omsorg och socialnämnd diskuterades de besparingförslag som förvaltningen har jobbat fram. De direktiv som nämnden har givit inför arbetet var att de skulle jobba ganska förutsättningslöst. Men att man så långt det går skall se till så att tredje person blir så lite drabbad som möjligt. Jag får väl medge att de har nog gjort ett ganska så gott arbete men på vissa punkter finns en hel del att fundera på.

Ett förslag som fanns var att man skulle dra ner på det förebyggande arbetet inom IFO sektorn, genom att dra ner med en Fältsekreterare. Här är vi och alliansen helt överens. Det är ett dåligt förslag som vi inte ställer upp på. Det skall inte jobbas vidare med utan strykas. Det är bra här inser man ändock vad det kan leda till.

Men under program äldreomsorg blir jag väldigt bekymmrad, här finns flera förslag som enligt mig slår direkt mot tredje person. Det största besparingsförslaget här är att dra ned på resurserna för särskilt vårdbehövande. Nämnden har idag ungefär två miljoner undasatta för at ge till enheterna om dete lir ärenden där det behövs dubbelbemmaning eller att vi har personer som behöver tillsyn hela tiden. Dessa vill man ta bort. Och vilka slår det emot, jo naturligtvis tredje man. Vi kommer att få otrygga brukar oroliga annhöriga och en peronal som kommer att bli mer och mer stressad. Det är möjligt att nämnden måste ställa sig bakom ett sådant förslag för att få ekonomin att gå ihop. Men man kan inte göra det utan att åtminstonde ifrågasätta och begära att få reda på vilka konsekvenser det kan få för de vi är till för.

Det som bekymmrar mig alra mest är att vi har flera företrädare i nämnden som var ganska så styva i korken under förra mandatperioden. Det skrev både debattartiklar och frågor till fullmäktige. Som jag fick gå dit och svara på. Problemet då var bara att deras egna hade inte opponerat sig i den nämnden utan höll med om att dessa åtgärder nog gick att göra. Det man idag väljer att göra är att arbeta vidare med förslag utan att överhuvudtaget ifrågasätta vad det kan få för följder. Det kan bara leda till att äldreomsorgen får allt svårare att ge den vård och omsorg de svårast sjuka behöver.

Men det som verkligen förundrar mig mest är ändå att det parti som i valrörelsen var ute och flaxade hej vilt, och lovade guld och gröna skogar till alla äldre. Nu helt har resignerat och står handlingsförlamade. Man har ingen vilja att förändra förslagen utan är helt enkelt bara nöjda med att sitta i maktställning. Det är inte bara oroande för deras väljare utan ett väldigt stort svek mot de som de värnade så stort inför valet 2006. Man borde skämmas.

Miko

Inga kommentarer: