tisdag 29 september 2009

Var fattas beslut

Som många kanske har läst så har vi haft en diskussion i kommunen om var beslutet, om att inte städningen i Mantorp skulle vara en verksamhetsövergång, fattades. Det är inte det enda beslut som fattas bakom lyckta dörrar i vår kommun numer. Det ni kanske också vet är att bostadsbolaget håller på att bygga ett trygghetsboende, i "Tumskruven" eller Burensköldsvägen som det kommer att heta. Jag är absolut inte emot trygghets boenden i vår kommun. Jag tycker det kan vara ett bra komplement till att antingen bo kvar hemma eller flytta in på ett särskilt boende, eller vårdboende som det nu skall heta.

Men det vi i vår grupp är tveksamma till är både beslutsgången och vem det är som skall ta initiativ till att sådana boenden kommer tillstånd. Idag känns det som att det är Bostadsbolaget som dikterar villkoren för vad som skall gälla inte Omsorg och socialnämnden, som det borde vara. Vad det gäller Burensköldsvägen så hade nämnden gett ett uppdrag till förvaltningen att se över benämningarna på våra olika boendeformer. Alltså vad skall vi kalla våra olika institutioner, vårdboende eller liknande. Gissa om man blir förvånad när det då helt plötsligt dyker upp ett färdigt förslag på en ny form av boende. Trygghetsboende. Som sagt är vi är inte emot trygghets boenden, men efter samtal med olika människor så är vi emot placeringen av det första, och vi är också emot beslutsgången och vem det är som skall ta initiativ till att sådant här görs.

När vi påtalade detta under gårdagens nämnd så säger ordföranden att det visst är vi som tagit initiativet till Tumskruven. Men så är det inte Bostadbolaget kom ett ett färdigt förslag som de ville ha beslut på vid sittande bord i stort sett. Igår kom så ytterligare två förslag, ett i Skänninge och ett till i Mjölby. Dessa tilltalar mig mer, men jag vill inte gå in på var de kanske kommer att ligga, för hyresgäster är inte helt underrättade ännu. Men återigen, varifrån kommer initiativet och var borde förslagen diskuteras, jo i vår nämnd och i våra olika grupper, och inte minst i KPR det kommunala pensionärsrådet. Och var har beslutet fattats att vi skall ha Trygghets boenden. Precis som med städningen, bakom lyckta dörrar utan insyn från opposition eller andra. Jag tycker det är för jävligt och ett stort hot mot demokratin. Majoriteten borde skämmas.

Miko

Inga kommentarer: