torsdag 8 april 2010

Ett rättvist avtal

Igår blev avtalet för 100 000 handels medlemmar klart, ett viktigt och ganska bra avtal. Inte minst utifrån aspekten rätten till ett tryggt arbete. Men även ur aspekten att vi ska ha rättvisa löner i vårt land. 400 i månade verkar kanske inte vara så mycket men för en lågbetald butiksanställd så är det mycket. Och det är en bra låglönesatsning.

Det som däremot bekymrar mig är Svenskt näringslivs höga svansföring, med sin VD Urban Bäckström i spetsen. Han sätt att agera ställer förhandlingarna på sin spets, men visa också på hans arroganta människosyn. Lågbetalda butiksanställda är inget värda, mens högbetalda VD och andra chefer kan vi vräka bonusar över. Vilka frågor väcker inte det? Och inte minst vilka konsekvenser får det inte?

Med det förhållningssättet kommer man aldrig att få lugna avtalsförhandlingar. Det skapar en oro och en irritation ute hos Handels medlemmar som bara gör oss mer stridsbenägna. Men också att kraven från medlemmarna kommer att skärpas. Men nu är avtalet i hamn och vi kan återgå till vardagen, och se till att vi skapar arbete åt fler, och förutsättningar för alla att trivas på sitt arbete. Men också skapa förutsättningar för fler att få ett fast jobb och en lön att leva på.

Miko

Inga kommentarer: